florinsandu

African Politics and Realities

Nigeria- linistea dinaintea furtunii

leave a comment »

Incepand de maine, 9 ianuarie, Congresul Muncii Nigerian a anuntat declansarea grevei generale pe termen nelimitat ca urmare a deciziei Guvernului de eliminare a subventiei pentru combustibili. Consecintele sunt greu de imaginat. Inca de saptamana trecuta, decizia luata a dus la dublarea pretului combustibililor provocand panica si proteste in toate orasele importante, cel mai violent dintre acestea avand loc in Illorin, capitala statului Kwara.

 

In aceasta dimineata, toate canalele de stiri si publicatiile nationale au prezentat si comentat pe indelete discursul  presedintelui Goodluck Jonathan , care intr-o incercare de ultim moment de a preveni greva generala a facut apel la populatie sa sprijine decizia de eliminare a subventiei pentru combustibili, accentuand importanta economica viitoare a luarii acelei decizii si anuntand masuri viitoare de austeritate si reducere a cheltuielilor guvernului. Cu toate acestea, lipsa de incredere a cetatenilor de rand  in conducere si in masurile adoptate pare de neclatinat, intr-un stat in care majoritatea populatiei se vede nevoita sa traiasca cu aproximativ 2 USD/zi, dublarea costului de trai a produs cutremure inevitabile.

 

Desi exporturile de petrol nerafinat aparent nu vor suferi ca urmare a grevei generale, administratia are lucruri la fel de importante de abordat. Stabilitatea nationala, care a primit lovituri importante in ultimele saptamani ca urmare a numeroase atacuri sangeroase in nord-vestul tarii,  purtand semnatura gruparii teroriste Boko Haram  (Sistemul de Educatie Vestic Strict Interzis) este din ce in ce mai fragila.

 

Coruptia la inalt nivel cu o traditie indelungata contribuie de asemenea la starea de nervozitate generala si lipsa de incredere in masurile adoptate mentionate anterior. Ce ramane de vazut in momentul acesta este maniera in care presedintele si guvernul vor reusi minimalizarea consecintelor evenimentelor din zilele urmatoare, precum si modul in care vor continua sa sustina masurile deja adoptate.

Advertisements

Written by fashionroseblog

January 10, 2012 at 8:19 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: